
Voordat jouw vliegtuigmaaltijd samen met jou de lucht in gaat, doorloopt het een uitgebreide reis. Van de gespecialiseerde fabriekskeuken tot aan de keuken van het vliegtuig. Als steward serveer ik iedere vlucht eten aan de passagiers, maar waar komt dat eten vandaan? Laten we eens achter de schermen kijken bij een inflight catering leverancier.
Van kok naar chef naar kok...
Achter het dienblad met jouw vliegtuigmaaltijd schuilt een opmerkelijke reis die begint in het logistiek centrum, waar medewerkers zorgvuldig ingrediënten selecteren. Vervolgens gaan deze ingrediënten naar de keuken van een gespecialiseerde fabriek. Daar staan koks druk te roeren in potten en pannen.
Ze letten niet alleen op smaak, maar ook op de specifieke omstandigheden hoog in de lucht. Wist je dat de lucht in het vliegtuig extreem droog is? De koks doen hun best om te voorkomen dat je vlees uitdroogt, dus hebben ze enkele geheime trucjes. Na door verschillende koks te zijn behandeld, verdwijnen de ingrediënten direct in de koelcellen.
De trolley: een mobiele koelkast
Een volgende stap is het verdelen van de maaltijden in porties. Medewerkers brengen het eten samen op jouw dienblad, verdeeld over verschillende schotels. Dit dienblad wordt vervolgens geplaatst in een trolley die je ook zal zien in het vliegtuig. Deze trolley fungeert als een soort mobiele koelkast die gekoeld wordt dankzij blokken droogijs.
De reis van keuken naar vliegtuig


Nu jouw maaltijd klaar en ingepakt is, begint het transport naar het vliegtuig. Elke dag rijden tientallen vrachtwagens gevuld met trolleys vol eten en drinken naar de vliegtuigen. Natuurlijk moet de juiste trolley naar het juiste vliegtuig worden gebracht. Het is dus een nauwkeurig logistiek proces, waar heel wat bij komt kijken.
Enkele momenten voordat jij aan boord stapt, rollen de leveranciers de trolleys gevuld met vliegtuigmaaltijden aan boord. De crew controleert dan de hoeveelheden en specifieke reserveringen, zoals lactose- of glutenvrije maaltijden.
Aan boord tellen we af


Eenmaal boven de wolken beginnen we in de keukens van het vliegtuig met de voorbereidingen voor de maaltijdservice. We zetten de ovens aan en warmen jouw maaltijd op.
Niet veel later rollen we de trolley door het gangpad naar jou toe, en na een lange weg verschijnt jouw vliegtuigmaaltijd op het tafeltje voor je.
Smakelijk!
Door: Rico Valkenborgh | 29 april, 2024
Nieuw: Sky Stories Magazine
Ben je fan van onze blog? Dan hebben we goed nieuws!Met trots stellen we je voor aan het Sky Stories Magazine: een zorgvuldig samengestelde selectie van onze meest gelezen, meest besproken en meest verrassende artikels.Van boeiende inzichten in het leven als cabin crew tot technische weetjes over vliegtuigen β nu gebundeld in één handig digitaal magazine.
Zwanger het vliegtuig in? Dit moet je weten
Wat gebeurt er als je in het vliegtuig bevalt? Je verwacht het niet, maar toch gebeurt het. Een baby die te vroeg geboren wordt is niet uiterst zeldzaam, maar een baby die geboren wordt op 10 km hoogte wel. Alles wat je moet weten over vliegtuigbabyβs ontdek je in dit artikel.
Zonder zorgen doorheen de luchthaven: 8 tips
De luchthaven trotseren kan spannend zijn, vooral als je denkt aan alles wat je moet regelen: van het inpakken van je koffer tot het boarden van het vliegtuig. Maar geen zorgen, met een goede voorbereiding en deze tips kom je stressvrij door de luchthaven en geniet je zorgeloos van je welverdiende vakantie. Lees je mee?
De reis van je vliegtuigmaaltijd: een kijkje achter de schermen
Voordat jouw vliegtuigmaaltijd samen met jou de lucht in gaat, doorloopt het een uitgebreide reis. Van de gespecialiseerde fabriekskeuken tot aan de keuken van het vliegtuig. Als steward serveer ik iedere vlucht eten aan de passagiers, maar waar komt dat eten vandaan? Laten we eens achter de schermen kijken bij een inflight catering leverancier.
Opgeblazen gevoel tijdens je vlucht? Dit eet je best niet
Mijn riem moest een gaatje losser en de frietjes mochten wel wat meer zout. Wat voor invloed hebben vliegreizen eigenlijk op ons lichaam, en waarom proeven smaken anders in de lucht? Als steward deel ik graag wat inzicht over wat er gebeurt met je lichaam wanneer je vliegt. Lees je met me mee?
Steward's dagboek: "Alles over mijn twee layovers onder de Afrikaanse zon"
Een tussenstop tussen 2 vluchten, hoe ziet die eruit en waarom is dit soms nodig voor stewards, stewardessen en piloten? In deze blog leg ik het je uit.
Reactie plaatsen
Reacties